Redmenta használata: egy felület dolgozatok létrehozására, kitöltésére

Vannak, akik az előző cikkben említett Google Formsra esküsznek, ha online dolgozatírásról van szó, de kiváló helyettesítő termék lehet a Redmenta is. A Redmenta használata nagyon egyszerű, a regisztráció gyors, a tanárok és diákok pedig egyaránt használhatják dolgozatok létrehozására és kitöltésére.

Nézzük a funkciókat!

Regisztráció

Regisztráljunk a redmenta.hu oldalon egy e-mail cím és egy jelszó megadásával, majd az ellenőrző e-mail megérkezése után aktiváljuk fiókunkat. Ezután egy kérdés fog felugrani: diákként, vagy tanárként használnánk-e a Redmentát? A válasz csupán adatgyűjtésre szolgál, a választható funkciók száma nem fog változni. 

Feladatlapok, feladatok létrehozása

Redmenta használata

Bejelentkezés után a főoldal egy piros “Új feladatlap létrehozása” gombbal csábít minket az első dolgozat létrehozására. Kattintsunk a gombra, adjuk meg a dolgozat címét és leírását.

Ezután a képernyő három részre oszlik: baloldalt a dolgozat egészét láthatod majd, középen az abból kiválasztott kérdést tudod szerkeszteni, míg jobboldalt új kérdést tudsz hozzáadni – vagy böngészni a már létrehozott feladataid között. Ha például sok matekfeladatot, kérdést felviszel, akkor időről időre elég csak azokból választanod majd, nem kell újakat készítened. 

Kérdéseket az “Új feladat létrehozása” gombbal lehet létrehozni. Vannak feleletválasztós (több opció közül, vagy igaz-hamis módszerrel), párosítós, rövid, és hosszú választ igénylő kérdések is. Választhatunk, hogy a feleletválasztós kérdéseknél egy, vagy több jó válasz van-e. 

A felület kezelése

A felületünkön a “Mappák szerkesztése” gombra kattintva új mappákat adhatunk hozzá, ezzel rendszerezve a különböző dolgozatokat. Ennek többféle logikája is lehet: osztály szerint (pl. 6. osztály), feladattípusok szerint (pl. kombinatorika dolgozatok), vagy akár osztálytípus szerint (pl. matek fakultációsoknak). 

Kitöltések értékelése

Természetesen van lehetőségünk arra, hogy mi magunk manuálisan értékeljük ki a feladatlapokat, de beállíthatóak olyan automatizmusok is, amelyek határozottan megkönnyítik a dolgunkat. Amint a tanuló kitöltötte a dolgozatot, megjelenik a neve a kitöltők között. Javítás során akár szöveges visszacsatolásokat is adhatunk: dícséreteket, tippeket.

A szöveges válaszokhoz is rendelhetünk automatikus kiértékelési szempontokat. A rendszer képes ellenőrizni és pontot adni arra, ha a válasz tartalmazza a kulcsszót, vagy pontot vonhat le, ha a tanuló válasza nem éri el a kívánt szó- vagy karakterszámot.

Közösségi funkciók

A Redmenta egyik legnagyobb előnye, hogy a tanárok megoszthatják mappáikat, feladatlapjaikat, feladataikat egymással. Így akár egy kolléga által létrehozott dolgozatot is felhasználhatunk, ha azt publikussá teszi. A privát kérdéseket, feladatlapokat nem használhatja más, csak a létrehozója.

Lehetőség van arra is, hogy Redmenta direktcímmel beágyazzuk a feladatokat más, oktatásszervezési szoftverbe, például a Moodle-be vagy a Google Classroomba.

Mi a Redmenta?

Egy online rendszer, mellyel a tanárok feladatlapokat, feladatokat hozhatnak létre, míg a diákok kitölthetik e dolgozatokat, és értékelést kaphatnak rájuk (akár azonnal automatikusan, akár később manuálisan).

Ingyenes a Redmenta?

Igen.

Miben más a Redmenta mint a Google Forms?

A Redmenta oktatói megoszthatják egymással feladatlapjaikat, feladataikat, és egy közös kérdésbank használatával rengeteg megosztott kérdés közül választhatják ki a legjobbakat.

Cikkünk megírásában a Skoll segédkezett.

Szólj hozzá!