Google Classroom (Google Tanterem) használata tanároknak

Március 16-tól a magyar iskolákban az oktatás digitális formában folytatódik. Sokak számára ez egy teljesen új, ismeretlen terület. Szerencsére rengeteg kiváló, ingyenes eszköz áll a tanárok és a diákok rendelkezésére. Ezek közül is egy különösen hasznosat, a Google Classroom-ot (magyarul Google Tanterem) mutatjuk be az alábbi cikkünkben.

Kurzus létrehozása a Google Tanteremben

Az első lépés a használat során egy kurzus létrehozása. Ezt érdemes megtenni külön-külön minden oktatott osztály/csoport esetében. Kurzust a jobb oldalon lévő plusz jelre kattintva tudunk létrehozni. Ideális esetben az iskola rendelkezik G Suite for Education fiókkal. Amennyiben ez még nincsen kész, ideiglenesen magánszemélyként is bárki létrehozhat kurzusokat. Létrehozáskor a következő képernyő fog fogadni bennünket:

Kurzus létrehozása a Google Tanteremben

Itt az egyetlen kötelező elem a kurzus neve, de meg lehet adni a fentebb látható különböző adatokat is.

Közlemények létrehozása Google Classroom-ban

Miután létrehoztuk a kurzust, a kurzus főoldalára kerülünk. Innen tudunk majd navigálni a kurzus többi részére, illetve itt lehet közleményeket létrehozni a kurzus résztvevői számára. Hasznos funkció, hogy egy közleményt egyszerre több kurzus is megkaphat. A közleményben tudunk még ütemezést is beállítani, így például, ha az óra tematikájával előre elkészülünk, annak a küldését beütemezhetjük az óra kezdetének időpontjára. Ezt a közzététel melletti nyílra kattintva tehetjük meg, az ütemezés menüpontra kattintva. 

Közlemények létrehozása Google Classroom-ban

Tanulók meghívása a Google Tanterembe

Tanulókat kétféleképpen lehet meghívni a Google Tanterembe. Első esetben a Személyek menüpont alatt a Tanuló melletti ikonra kattintva a tanulók email címét meghívva tudjuk őket invitálni.

A második módszer, hogy a kurzus kódját adjuk meg a diákoknak, akik ennek segítségével tudnak belépni. Ezt a kódot a fenti képen a kurzus neve mellett találjuk meg. A kurzus melletti négyzetre kattintva a kód kijelölhetővé, másolhatóvá válik.

Tanulók meghívása a Google Tanterembe

Feladatok a Google Classroom-ban

A feladatok menüpontban sok különböző dolgot tudunk létrehozni, nézzük végig, hogy mik is ezek.

 1. Feladat: Itt alapvetően szövegesen lehet egy feladatot leírni címmel és magyarázó leírással. Olyankor érdemes ezt a típust választani, amikor a tanulótól nem szöveges választ várunk.
  Példák:
  • Házi feladat:  a feladatban mindössze azt adjuk meg, hogy a feladatgyűjteményben, könyvben melyik feladatot kell megcsinálnia a diáknak. Ilyenkor ha végez, egyszerűen meg tudja jelölni készként a feladatot.
  • Prezentáció készítése: ha olyan feladatot adunk, amelyre egy fájlt várunk válaszul (például prezentáció készítése), akkor ez a feladattípus tökéletes. A diákok a feladathoz fel tudják tölteni alkotásukat.

A feladatnál kiválaszthathatjuk, hogy melyik diákok kapják meg azt. Az alapértelmezett az, hogy az egész osztály megkapja. Pontszámot is állíthatunk be a feladatra. Határidőt is meg tudunk adni. A diákok a határidő lejárta után is be tudják adni a feladatukat, de jelezni fogja a rendszer, hogy elkéstek vele. Témakört is választhatunk, ezekről a későbbiekben lesz szó.

A feladatokhoz csatolhatók dokumentumok, linkek, illetve létre is tudunk hozni különböző fájlokat (dokumentumot, diát, táblázatot, rajzlapot vagy űrlapot)

A feladatok a közleményekhez hasonlóan időzíthetőek. Ha pedig esetleg elrontottunk volna valamit, akkor sincsen gond, törölhető, illetve szerkeszthető minden feladat.

 1. Tesztfeladat: Ez a formátum annyiban különbözik az előzőtől, hogy itt alapból egy űrlap csatolva van a feladathoz. Ez a formátum tökéletes arra, hogy tesztet, dolgozatot készítsünk vele. 
 2. Kérdés: Ebben a formátumban egy kérdést tehetünk fel a diákoknak, amire vagy rövid válasszal, vagy feleletválasztással tudnak válaszolni. Ez tökéletes akkor, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy akad-e valakinek kérdése az adott napi anyaggal kapcsolatban.
 3. Anyag: Létre lehet hozni tananyagot is. Itt vagy a leírásba adjuk meg az anyagot, vagy pedig fel tudunk tölteni dokumentumot is. Annyiban különbözik a felület a Feladat-tól, hogy itt nem lehet pontozást megadni. 
 4. Témakör: Létre tudunk hozni témaköröket, amiben rendszerezni tudjuk a feladatainkat. A témakör nélkül létrehozott feladatokat is gond nélkül át tudjuk húzni akármelyik, újonnan létrehozott témakörbe.
Feladatok a Google Classroom-ban

Az egyes feladatokra kattintva meg tudjuk nézni azt, hogy hány ember adta már be a feladatot és mennyinek kell még megcsinálni (ezt a fenti képen a kiosztva szám jelöli). 

Teendő

A baloldali menüben a teendőre kattintva láthatjuk a kurzus feladatainak összefoglalását.

Itt láthatjuk az összes kiadott feladatot és azoknak a statisztikáit. Az adott feladatra kattintva pontozhatjuk azokat, és a diákoknak külön-külön privát megjegyzést is fűzhetünk a javításhoz. Amennyiben elkészültünk egy bizonyos feladat javításával, akkor jobb oldalon a három pontra kattintva megjelölhetjük azt beadottként. Ez segítséget nyújt abban, hogy lássuk mivel kell és mivel nem kell foglalkozunk.

Személyek

A személyek menüpontról már volt szó, itt tudjuk meghívni a diákokat a kurzusba. Miután pedig meghívtuk őket itt tudjuk nyomon követni a teljesítményüket. A tanulóra kattintva mindenkinél láthatjuk azt, hogy milyen feladatokat adtunk ki az illetőnek, mik ezeknek a határideje és a státusza (kiosztva, leadva vagy osztályozva).

Összefoglalás a Google Classroom használatáról

Kezdésként megnéztük az, hogy hogyan tudunk közleményeket létrehozni, azaz kommunikálni a diákokkal. Ezután két módszerről írtunk, ahogy meg tudjuk hívni a diákokat a tanterembe. 

A Classroom egyik legjobb és legfontosabb funkcióját a Feladatokat részletesen átnéztük. Írtunk az összes lehetséges feladat típusról és ezeknek néhány felhasználási területéről. Végezetül pedig kitértünk arra, hogy tanárként hogyan tudjuk áttekinteni a saját teendőinket és a diákok haladását.
Amennyiben bármi kérdésed lenne a Google Classroom-mal kapcsolatban, vagy esetleg van olyan funkció amiről szeretnél részletesebb leírást is látni jelezd kommentben vagy küldj egy emailt az admin@matek4u.hu-ra.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a Google Tanterem?

A Google Tanterem egy olyan felület, amelyen keresztül a tanárok tananyagot, házi feladatot adhatnak, dolgozatot írathatnak és kommunikálhatnak a diákokkal.

Ingyenes a Google Classroom?

A Google Classrom teljesen ingyenes. Az oktatási intézményeknek érdemes G Suite for Education-t igényelni a használatához, de magánszemélyek is tudják használni.

Hány embert vehet részt Google Tanterem kurzusban?

Amennyiben az iskola rendelkezik G Suite hozzáféréssel úgy 1000, egyébként 250 (tanárok és diákok együtt.

Hány tanára lehet egy Google Classroom kurzusnak?

Egy kurzusnak maximum 20 tanára lehet egyszerre.

“Google Classroom (Google Tanterem) használata tanároknak” bejegyzéshez 374 hozzászólás

 1. Szia!
  Szerintem valamit nem csináltam jól. Létrehoztam egy tesztfeladatot (Google űrlap), és annak válaszlapján megadtam az egyes feladatok megoldásait, vagyis a tanulók a teszt elvégzése után látják az eredményüket. Én viszont csak annyit látok, hogy hányan adták be, ezen kívül semmit. Erre mi lehet a megoldás?
  Előre is köszönöm a választ.
  Üdvözlettel: Tamás

  Válasz
  • Szia Tamás!

   A kurzus drive mappáját a Feladatok menüpontban a létrehozástól jobbra tudod elérni. Itt ha megkeresed az adott űrlapot, akkor a válaszok menüpont alatt tudod megnézni, hogy ki mit válaszolt. Amennyiben az űrlap létrehozásakor nem választottad ki az email címek begyűjtését, úgy a neveket nem fogod látni itt.

   Válasz
   • Közben sikerült kibogoznom, köszönöm a választ! A dolgozat megíratása után az a kérdés merült fel, hogy egy tesztet egy tanuló hányszor tud beadni? Akárhányszor megpróbálhatja? Erre nem találtam beállítást.

    Válasz
    • Örülök, hogy sikerült. A küldés gomb mellett a beállításokra kattintva az általános fülön be kell pipálni azt az opciót, hogy korlátozás egy válaszra.

     Válasz
 2. Szia!
  Létrehoztam google tantermeket és meghívtam a kollegámat, akivel együtt tanítjuk az osztályt. Jelzi is a rendszer, hogy meg van hívva, de ezen kívül nem történt semmi. Nem kapott róla értesítést, nincs semmi visszajelzés, és persze nem tud belépni csak mint tanuló.
  Mi a teendő…?
  Előre is köszönöm a választ

  Válasz
 3. Az a gondom, hogy a diákok “aranyosan” mindenféle NICK néven kerültek a tanterembe, függetlenül attól, hogy a google címtárba átírtam a nevüket.

  Hogyan lehetne a neveket átírni illetve haszontalan képüket lecserélni?

  Válasz
  • Kedves Anikó!

   Örülök, hogy hasznosnak találta.

   A diákok sima feladat esetében megoldásként fel tudnak tölteni különböző fájlformátumokat (pl. word dokumentum, kép). Ha kérdést választunk, arra pedig tudnak szöveges választ adni.

   Válasz
   • Kedves Admin!
    Közeledünk az év vége felé, és egy hasznos funkciót keresnék ( tippeim szerint hiába). Leszögezném : szeretem a classroomot, az elmúlt 9-10 hétben számos plusz funkcióját fedeztük fel , ami könnyíti a munkánkat.
    Amit én most keresek : át szeretném nézni egy adott gyerek összes beadott anyagát anélkül , hogy minden egyes feladatcsoportot meg kellene nyitni. Tudom hogy a személyek résznél meg tudom nyitni a gyereket és látom a haladását ugyanezt megtehetem az eremjegyek résznél , de ha magát a feladatot – vagy az arra adott szóbeli értékelésem -akarom megnézni , bele kell mennem . Ez mondjuk 10 feladat esetén 10 ablak megnyitásával meg tudom oldani . Amit keresek , hogy tud e olyan a classroom , hogy nyilakkal mozogjak a feladatai között ( mintegy virtuális füzet lapozgatás). Remélem sikerült érthetően megfogalmazni. 🙂
    Kismértékben bízom benne, hogy van ilyen funkció csak még nem fedeztük fel….de azért reménykedem 🙂
    Köszönöm
    Móni

    Válasz
 4. Segítséget szeretnék kérni! Hogyan tudom az egyik osztálynál ( tanteremben) elkészített feladatot egy másik tanterembe ( párhuzamos osztályba) feltölteni? Előre is köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Anita,

   Az adott kurzus (ahova át akarja másolni a feladatot) Feladatok oldalán kattintson a létrehozásra, majd a bejegyzés újboli használata menüpontra. Itt ki tudja választani, hogy melyik Kurzusból melyik feladatot kívánja újra felhasználni.

   Válasz
   • Nekem ugyanaz lett volna a kérdésem, mint Anitának. Most kipróbáltam, amit javasolt – adott kurzus, feladatok, bejegyzés újbóli használata – de csak az adott kurzus feladatait kínálja fel újra, én pedig egy másik kurzusból/osztályból szeretném importálni a feladatomat. Ezt hogy tudnám megoldani?

    Válasz
    • Kedves Zsuzsa,

     Ha minden igaz, akkor miután rákattint a feladat újbóli használatára egy olyan ablak ugrik fel, ahol kurzust kell választani. Itt lehet azt a kurzust kiválasztani, ahonnan feladatot akar importálni. Ha esetleg nem a kurzus kiválasztása jönne fel elsőnek, akkor kérem küldjön egy képet arról, hogy mit lát az admin@matek4u.hu-ra és megpróbálom kitalálni mi lehet a gond.

     Válasz
     • Kedves Admin!
      Köszönöm a választ. De, olyan ablak ugrik fel. A problémám csak az, hogy ebben kizárólag annak a kurzusnak a tananyagait kínálja fel, amelyikben éppen vagyok. Én meg csomó melóval csináltam anyagokat egy másik osztály számára, és azokat szeretném itt is felhasználni, de azok nincsenek benne a választékban.

      Válasz
      • Kezdésnek, amikor felugrik az ablak, akkor nem tud másik kurzust kiválasztani? Vagy ha rögötn a jelenlegi kurzus anyagai jönnek fel, akkor a bal sarokban nincs egy vissza nyíl, amivel el tudna jutni a kurzusok oldalra, ahol ki tudná választani a másik osztályt?

       Válasz
 5. Üdvözlet!
  Nekem gondjaim vannak a leadott feladatok megnézésével.
  Azt látom hogy leadták, de nem tudom megnyitni, és megtekinteni a leadott lapot.
  JM

  Válasz
  • Kedves Kálmán,

   Tanulót a személyek oldalon tud törölni. Jelölje be a törölni kívánt tanuló neve melletti jelölőnégyzetet, majd a műveletek legördülő menüre kattintva válassza az eltávolítást.

   Válasz
 6. Szeretném megtudni, hogy olyan feladatokat, amelyeket nem itt szerkesztek, hanem egy órai munkáról pl. a szülők fotót készítenek elküldik, itt gyűjthetem őket? Fogadja a program? Köszönöm válaszát

  Válasz
  • Kedves Éva!

   Van rá lehetőség. Hozzon létre egy feladatot mondjuk órai munka néven. Ide minden diák (vagy jelen esetben szülő) fel tud tölteni egy vagy több képet is.

   Válasz
   • Azt szeretném megkérdezni, hogy a tanulók által beküldött feladatokat, képeket hogyan tudom -törölni.-javítás , értékelés után.(vagy esetleg menteni a számítógépre ) Gondolom egy idő után nem lesz hely , ahova küdhetnék

    Válasz
 7. Szeretnék segítséget kérni! Az a gondom, hogy hiába küld nekem tanártársam meghívót, nem tudom azt elfogadni: a csatlakozás gombra kattintva a következőt írja ki:
  “Nem tagja a kurzusnak
  Beszéljen egy tanárral, ha azt szeretné, hogy felvegyék egy kurzusba.”
  Többször töröltettem vele a meghívást, majd újra küldettem, rendszerint meg is érkezik. Első alkalommal be tudtam lépni, kb. 2 perce voltam bent, amikor ledobott. Azóta be sem tudok lépni. Rajtam kívül még egy kolléganőm van hasonló helyzetben, a többiek be tudtak csatlakozni. Mi lehet a gond?

  Válasz
  • Kedves Ildikó,
   Hány tanára van az adott kurzusnak? Nem fordulhat elő, hogy elérte a 20-as limitet? Illetve, ha G-Suitot használnak, akkor arra a felhasználójára küldi kollégája a meghívót?

   Válasz
   • Max. 10 tanára van a kurzusnak, még annyi sem. Kifejezetten kértem a kolléganőt, hogy törölje a korábbi meghívókat, meg is tette, tehát még az sem mondható, hogy több, mint 20-at küldött ki. Nem lehet, hogy bizonyos (rövid) időn belül elévül a meghívó? Vagy rosszul van nála beállítva valami? Bocsánat, hogy én ötletelek, aki nem ért hozzá, de már nagyon bosszantó a dolog!
    Nem G-Siutot használunk!
    Köszönöm!

    Válasz
     • Kedves Admin!
      A mi problémánk is pontosan ugyanez. Egy tanár vagy tanító szerepel a kurzusokon , az intézményvezetőt szerette volna hozzáadni tanárként (természetesen gmail fiókkal), megérkezik az e-mail, csatlakozás gombra kattintva ugyanezt írja ki. Más pedagógusok is küldtek, többeknél sikerült csatlakozni, néhány pedagógusnál azonban nem. (A tanári kar összes tagja sincs 20 fő)

      Válasz
      • Érdemes lehet esetleg egy másik napon is megpróbálni a csatlakozást, hátha valami napi limitet értek el. Illetve ha egy csoportban történt a tanárok meghívása onnan max 10en csatlakozhatnak egy kurzushoz.

       Válasz
 8. Kedves Admin!

  2 kérdésem is van.

  1. Ha egy házi feladatot kiadok, azt hogy tudják kitöltve visszacsatolni? Valaki kitöltötte a drive-on, így mindenki látta, de nem tudta feltölteni.
  Fájl/ e-mail küldés mellékletként /vagy másolás/vagy letöltés??

  2. Amikor fotóként visszaküldte valaki, mit tegyek, hogy rögzítse a rendszer? Van, akinél a leadás után pipált, van, akinél kitörölte a mellékletet.

  Előre is köszönöm.
  SK

  Válasz
  • Kedves SK.

   Ha jól gondolom, akkor létrehozott egy Feladatot és a feladaton belül egy Google Dokumentum fájlt és azt osztotta meg? Amennyiben ez a helyzet, létrehozáskor a feladatban a dokumentum mellett válassza ki a legördülő listából a “Másolat készítése minden tanulónak opciót”. Így mindenki kap egy saját dokumentumot, amit ki tud tölteni és beküldeni.

   A kurzus drive mappájában sem találja a képet?

   Válasz
   • Kedves Admin!

    A fentiek szerint (azaz bepipálva a “másolat készítése minden tanulónak” opciót) is abba az anomáliába ütköztünk, hogy (mivel a feltöltött fájlt a “Templates – DO NOT EDIT” mappába tette a rendszer) az egyes diákok munkái rendre elvesznek, a kész feladatot leadva a változtatások eltűnnek, noha az előzményekben látszik, hogy dolgozott rajta 40 percet. Mégis minden leadott munkát megnyitva az eredeti fájlt (ez esetben egy .xlsx munkafüzet) mutatja a rendszer. Előre is köszönöm válaszát!

    Szöllősi Péter

    Válasz
 9. Segítséget kérek!
  1 A feladatok alatt házi feladatot adtam meg, de valaki kitöltötte, így látta mindenki a megoldást. Hogyan tudják kitölteni és visszacsatolni, hogy lássam, ki csinálta?

  2. Miután csatoltak képet, hogy jelzek vissza és az egyik kitörlődött, miután megnéztem.

  Köszönöm: SK

  Válasz
 10. Kedves Admin!
  Ma a következő problémával szembesültem: Feladatot szerettem volna létrehozni, de nem engedi a rendszer. A közzététel, ütemezés szürkén világít csak a vázlatok törlése engedélyezett. Eddig ez a funkció működött. Mit állíthattam el?
  Köszönöm a választ!

  Válasz
 11. Kedves Admin !
  Az egyik tesztfeladatnál megjelent a tanulók e-mail címe, így be tudtam azokat azonosítani. Egy másik osztálynál viszont csak számmal jelzi őket. mit kellene beállítanom, hogy itt is azonosíthatóak legyenek. Az egyik tanár ki szeretne lépni a csoportból, de nem tudom törölni, csak a tanulókat. Tanár törlését hol keressem?
  Segítségét előre is köszönöm!

  Válasz
 12. Szia.
  Tudnátok segíteni?
  Letőltöttem a a classroom-ot és az óta a telefonom mikor fel akarom oldani, 6 számjegyből álló kódot kér.
  Nem lehet ezt kiiktani?
  Köszönöm a választ.

  Válasz
  • Szia Zsolt,

   Valószínűleg a G-Suite beállítások miatt van erre szükség. Az adminisztrátorral lehet érdemes beszélni erről, ő tud változtatni (ha akar) ezen a beállításon.

   Válasz
 13. Azt szeretném megkérdezni, hogy a tanulók által beküldött feladatokat, képeket hogyan tudom -törölni.-javítás , értékelés után.(vagy esetleg menteni a számítógépre ) Gondolom egy idő után nem lesz hely , ahova küdhetnék

  Válasz
 14. Üdv! Ha egy diák szülője belépett a kurzusba, de azt szeretné, hogy a diák aga legyen benne, ki kell jelentkezzen és a diák beléphet a meghívóval, vagy teljesen új meghívót kell kérni a tanártól?
  Köszönöm!

  Válasz
 15. Szia!
  Nekem olyan problémám van, hogy csináltam egy tesztfeladatot s hiába csinálják meg a tanaulóim a beadva résznél mindig 0 van. De a kurzus drive mappába látom, hogy kik töltötték ki. Én csináltam valamit rosszul vagy ők? Köszönöm a segítséget. 🙂

  Válasz
  • Szia!
   Azt tudom elképzelni, hogy nem a feladaton keresztül érték el az űrlapot, hanem mondjuk az űrlap linkjén keresztül. Ilyenkor ki tudják tölteni, de az nem látszik, hogy elkészültek volna a feladattal.

   Válasz
   • Kedves Admin!
    Nekem is ez a gondom. Megkérdezhetném, hogy mit jelent, hogy a feladaton keresztül kell elérni az űrlapot?

    Ugyanitt egy másik kérdés: Hogyan törölhetek tanulót a kurzusból?(Valamiért kétszer is bekerült.) A Személyek részben a három pontra kattintva csak az E-mail küldése a tanulónak ugrik elő.
    Előre is köszönöm.

    Válasz
    • Kedves Andrea,
     Azt jelenti, hogy a Classroom felületen az adott feladatra kell menniük és ott megnyitni az űrlapot. Az űrlapnak van egy saját linkje is, ha ezt kapták meg a diákok, akkor nem fog látszódni, hogy teljesítették a feladatot.

     Ki kell pipálni a tanuló neve melletti négyzetet, majd a műveleteknél az eltávolítást kiválasztani.

     Válasz
 16. Légyszi’ Segíts! Ha már leírtad valahol bocs’ , nem lelem. Teszt feladat készítésénél angolra vált a nyelv. Állítható valahol? Minden oktató képen magyarul látom, csak a saját gépemen nem. Van megoldás?

  Válasz
  • Kedves KVE. A jobb felső sarokban lévő ikonra kattintva tudod felhozni a Google fiókod beállításait. Itt az adatok és személyre szabás menüpont alatt tudod a nyelvet magyarra állítani.

   Válasz
   • Köszi, ezt tudtam. Azóta látom, hogy nincs magyar verzió a feladatgyártás közben. Új és nagyobb problémám, hogy a gyerekek által megoldott tesztek nem jelennek meg nálam. Látom, hogy kinek sikerült elküldeni (ez sem megy egyszerűen nekik) megjelenik, hogy “Leadva” (a táblázatban a pontszám is megjelenik) de rákattintva az az üzenet, hogy “Nincs leadott fájl”. Hova bújt? Valahonnan előbányásztam egy 404-es hibaüzenetet, amivel persze nem tudok mit kezdeni és abban sem vagyok biztos, hogy erre vonatkozik. Mit tegyek?

    Válasz
    • A feladatok menüben a kurzus drive mappáját kell kiválasztani, itt megkeresni az adott űrlapot. A válaszoknál ott lesznek a kitöltött tesztek.

     Válasz
 17. Azt szeretném megérdeklődni, hogyan tudok egy kurzushoz pedagógustársat csatolni?
  Mert ahogy feljebb is láttam, egy kurzusnak max 20 tanára lehet. Nem használunk g-suitot.

  Válasz
 18. Üdvözöllek, szeretném megtudni, hogy itt tudok olyan órát tartani, ahol a gyerekekkel egyszerre quizletezunk vagy kahootozunk? Ha nem tudnál segíteni, hol tudok ezt megvalósítani?
  Előre köszönöm a válaszod?

  Szarvas Krisztina

  Válasz
 19. Hello! Létrehoztam az osztályokat, összesen 10 osztályt akiket tanítok. Mikor próbálom meghívni a tanulókat ezt a hibaüzenetet kapom: “Nem hívhat meg további résztvevőket a kurzusba!”

  Válasz
   • Kedves Admin!
    Nekem is ez a problémám. Másik nap próbáltam, másik email címmel létrehozott kurzusnál, ott is azt írja ki, hogy “Nem hívhat meg további résztvevőket a kurzusba”. Mit tegyek? Még 4 osztályt szeretnék beléptetni.
    Köszönettel: Erika

    Válasz
 20. Sajnos nekem nem látszik a 3 pont?Hogyan tudnám magam kitörölni,ha rossz kurzusban vagyok?Tanár nem törölhet esetleg?

  Válasz
  • Kedves Noémi. Tanár is tudja törölni. Biztosan jó helyen van egyébként? Az összes kurzus ikonját látja a kurzusuk oldalon? Elvileg mindenkinek ki kellene tudnia lépni kurzusokból.

   Válasz
 21. Segítséget szeretnék kérni. Létrehoztam egy tesztfeladatot, ki is osztottam a tanulóknak. Sorban jönnek a visszajelzések, hogy nem tudják megnyitni, hozzáférést kérnek. Mit rontottam el? Az ímélcímek begyűjtését használtam
  Köszönöm

  Válasz
 22. Sziasztok! Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy mit kell tennem abban az esetben ha egy kurzust, jegyekkel, diákokkal és leadott anyagokkatl együtt át szeretnék tenni egy az iskola által megadott új gmmailos emailbe?

  Válasz
 23. Segítséget szeretnék kérni. A diák egy kitűzött feladatra beadta, képként beküldte a lefotózott házi feladatát, amit le is pontoztam, és egy területét kijelölve megjegyzést is fűztem hozzá, mi a hiba, hogyan lehet javítani. A diák látja a megadott pontszámot, de a megjegyzést sem a telefonján, sem asztali gépen nem látja, így nem tud tanulni belőle és továbblépni. Mi az oka? Hogyan oldjam meg?
  Köszönöm.

  Válasz
  • Kedves Erzsi. Miután megnyitott a képet a jobb felső sarokban a három pontra kattinta előjön egy olyan opció, hogy megnyitás új ablakban. Ha erre kattint, akkor az új ablakban látni fogja a megjegyzéseket a képen.

   Válasz
   • A fenti lépéseket követve sem tudom a feladathoz tett tanár általi megjegyzéseket megjeleníteni. A gép azt írja, hogy hálózati hiba miatt nem sikerült a megjegyzéseket szinkronizálni. Mit kell még tennem?

    Válasz
 24. Szeretném a segítségét kérni. A diákjaim beadták a megoldott feladataikat (fotóként vagy pdf-ként), én kijavítottam, teleraktam megjegyzésekkel, utalva a hibáikra. A megjegyzéseket elmentettem és a leadás gombra kattintottam. A megjegyzéseket én most is látom, de a diák nem! Be lehet úgy állítani, hogy a diák is lássa? Vagy rosszul csinálok valamit? Várom válaszát! Előre is köszönöm!

  Válasz
 25. Sziasztok!
  Ha a kurzusba a kisdiák apukája és anyukája is belépett külön címmel, akkor ugyebár ha az egyik feltölt valamit, akkor azt a másik nem látja. De van-e lehetőség összevonni személyeket, hogy ugyanazt lássák (családon belül)?
  Köszönöm!

  Válasz
  • Szia Laci. Legjobb tudomásom szerint nincs. Amit tudok javasolni: vagy használják csak az egyik fél felhasználóját mind a ketten. Vagy ha ezt nem akarják, akkot hozzanak létre egy új, közös felhasználót és használják azt.

   Válasz
 26. Üdvözletem!
  A hibajelenségünk okára keresem a választ, remélem van rá ötlet.

  Előzmény:
  Sima google classroom.
  Több tanár van benn egy kurzuson.
  A témakörök a tantárgyak.

  A hiba:
  Az egyik tanár által készített feladat a másik tanár nevével jelent meg.

  Saját gépről volt bejelentkezve, tehát nem az lehet a probléma, hogy a két tanár ugyanazon a gépen volt bejelentkezve a google fiókba.

  Köszönettel,
  András

  Válasz
  • Szia András,

   Ilyenről még nem nagyon hallottam. Pontosan mi is történt? X létrehozott egy feladatot, kiosztotta, majd a falon már az látszik, hogy Y osztotta ki a feladatot?

   Válasz
 27. Sziasztok!
  Szeretnék egy kis segítséget kérni.
  Ingyenesen használom a Google Classroom-ot. A gyerekeknek általában “Feladatot”, “Tesztfeladatot” adok fel. Visszaküldeni füzetképeket, rajzokat fénykép formájában kell. A 15 Gb vélhetően be fog telni.
  2 megoldást látok rá laikusként:
  – letöltöm a mappákat a drive-ról, majd törlöm onnan. Ezt nem igazán szeretném, hogy munkám nyomon követhető legyen.
  – Megoldás lehet-e ez? Regisztrálok egy másik g-mail-címet, meghívom önmagam alteregóját tanárként, és a másik accountról folytatom a munkát.

  Köszönöm a választ. É.

  Válasz
  • Szia Éva,

   Én azt ajánlanám, hogy töltsd le a képeket és tömörítsd őket egy zip fájlba, majd ezt töltsd vissza. Így helyet tudsz megspórolni, de a fényképek is elérhetőek maradnak.

   Válasz
 28. Szia! Töröltem 3 képet ma reggel a Classroomban és vissza kéne állítani de nincs a kukában, csak a saját meghajtó a találom, mit tegyek? Nagyon fontos lenne!

  Válasz
 29. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy ma reggel töröltem 3 képet a classroomból és a kukában nincs benne de a saját meghajtóban megtaláltam és vissza szeretném állítani eredeti helyzetébe a 3 képet! Nagyon fontos lenne!

  Válasz
  • Szia! Amennyiben saját meghajtón megvannak, úgy az adott képre kattintva az áthelyezés ide pontban ki tudod választani a classroom drive mappáját és így vissza tudod oda rakni őket.

   Válasz
 30. Sziasztok!
  Létrehoztam én is a Google Tantermet. Segítséget szeretnék kérni.
  1. Kérlek, írja meg valaki a lépéseket, hogyan dolgozhat a diák egy docx-ban feltöltött feladatban, hogyan nyitja meg, hogy tud beleírni, és hogyan küldi vissza.

  2. Miért nem látja a diák a hozzáfűzött megjegyzéseimet? Diákjaim alsósok, fontos, hogy tanuljanak a javításokból, a megjegyzésekből.
  Köszönöm előre a segítséget.

  Válasz
  • Kedves Ágnes,

   Érdemes a feladatot google docs formában létrehozni és kiválasztani az opciót, hogy minden diák kapjon egy másolatot. Így minden diák saját dokumentumába tud dolgozni és te is tudsz majd megjegyzéseket írni ezekbe.

   Válasz
 31. Nem tudom hogyan töröljem tanárként a kurzusaimat. Sajnos át kellett pár nap után “költöztetnem” egy másik e-mail címre az összes osztálytermemet. Kavarodás elkerülése miatt gyorsan törölni akartam az elsőként létrehozott osztálytermeket, de sehogyan sem jöttem rá, hogy hol van a “törlés gomb”. Remélem tanárként lehet meglévő kurzust végérvényesen törölni …

  Válasz
  • Kedves Dóri,
   A tanterem kezdőoldalon a kurzus neve melletti három pontra kattintva tudod archiválni őket. Ezután a bal oldali menüben az archivált kurzusok pont alatt lehet véglegesen törölni őket.

   Válasz
 32. Üdvözlöm!

  Sajnos nálam sem engedi felvenni a tanárokat, eddig összesen 2 tanár és két meghívott tanár van a csoportban. Gmailt használunk a tanulók száma 110, ezt a számot 140re fogjuk növelni. A tanárok létszámot pedig 9re szeretnénk. Tegnap kiküldtem kb 30 meghívót ebből 18n nem fogadták még el.
  Ma reggel 1 tanárt meg tudtam hívni, de azóta megint azt írja ki, hogy nem tudok több tanárt meghívni. Mi lehet a gond, mit tanácsol?

  Válasz
  • Kedves Edit,

   Érdemes lehet az utolsó meghívás után teljes 24 órát várni és utána próbálkozni. Így biztos, hogy újraindul a napi 100 fős meghívási limit.

   Válasz
 33. Kedves Admin!
  Egy nagyon egyszerű kérdés: Adott napon későbbi időpontra nem tudok ütemezni, csak másnapra. Pl. 8-kor ütemeznék 12:30-ra.
  Ez valami limit vagy így van tervezve?
  Köszönöm.
  Noémi

  Válasz
  • Kedves Noémi,

   Lehetséges az ütemezés, csak nem egyértelmű sajnos. Ha megnyitja az ütemezést, akkor alapértelmezetten ha minden másnap reggel 8 óra ugrik fel. Ha dátumnál kiválasztja az adott napot és már elmúlt 8, akkor a “Bejegyzést a jövőre kell ütemezni” kiírás jelenik meg.

   Ha ezt átírja egy későbbi időpontra ez a kiírás még mindig nem tűnik el. Viszont, ha rákattint a szürke ütemezésre, akkor frissül a rendszer, rájön, hogy már későbbi időpontról van szó és ha újból megnyomja az ütemezést, akkor működni fog a dolog.

   Válasz
 34. Üdvözlöm!
  A Tanulóktól fotókon kapom vissza az elvégzett feladatokat! A képen aláhúzom a hibákat, a felhőben megjegyzéseket, tanácsokat adok. Az én felületemen láthatóak, de a visszaküldött feladatokon már a tanulók nem látják. Mi a hiba?
  Köszönöm!

  Válasz
 35. Üdvözlöm!
  Miért kapok olyan hibaüzenetet hogy: “Nem hívhat meg több tanárt” ? Pedig csak 4 tanár van eddig a kurzusban.

  Köszönöm!

  Válasz
 36. Szia, Admin!
  Ma dolgozatot írtak a diákjaim (érettségire készülünk matekból), és képként küldték vissza megoldásaikat. Szeretném kijavítani, de sajnos ha felnagyítom a képet, nem tudom a legaljáig legörgetni. Mit tegyek, hogy láthassam a teljes képet nagyítva is?
  Köszi

  Válasz
 37. Kedves admin!

  Összeállítottam egy tesztet a Google Tanteremben.
  Azt szeretném kérdezni, hogy hogy tudom elküldeni a csoportom tagjainak.

  A “send”-re kattintva három lehetőség jelenik meg:
  – e-mailként, de akkor nem tudják a tesztet online kitölteni
  -Link
  -Embed HTML
  Ennél az utóbbi két opciónál csak “copy” lehetőség van., de nem tudom, hogy a megadott linket hova kellene másolni

  Válaszát előre is nagyon köszönöm.

  Üdvözlettel: Filoméla

  Válasz
  • Kedves Filoméla!
   Amennyiben a feladatoknál tesztfeladatot hozott létre úgy nincs szükség arra, hogy külön kiküldje a tesztet. Amikor közzéteszi a feladatot látni fogják a diákok.

   Válasz
 38. Szia, Admin!
  Ha véletlenül egy feladatot töröltek, és már az archívumban van, vissza tudom még állítani?
  Köszönöm a segítséged:
  Reni

  Válasz
 39. Üdvözlöm!
  Egy Classroom használatát bemutató videóban láttam egy “jegyek importálása gombot”, amit én nem találok. A feladat szerkesztése oldalon, a csatolmányok alatt mutatta a videóban. Azt mondták, megkönnyíti a jegyek beírását. Miért nem találom?
  Válaszát köszönöm!
  Krisztina

  Válasz
  • Kedves Krisztina,
   Ha jól tudom ez csak G Suite esetében működik, tesztfeladatokál. Teljesülnie kell továbbá:
   – a teszt az egyetlen csatolt dokumentum
   – a diákoknak meg kell adni az email címüket kitöltésnél
   – a diákok csak egyszer tölthetik ki a tesztet

   Válasz
 40. Kedves admin!
  Egyik pillanatban még be tudtam lépni a kurzusba, de azóta azt írja ki “ hoppa hiba történt próbálja újra”
  Mindenki másnak működik viszont nem látnak a személyek között!
  Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Péter,
   Előfordulhat, hogy valaki véletlen eltávolította a kurzusból. Kérjen egy tanármeghívót egy társától és próbáljon meg újból belépni.

   Válasz
 41. Az egyik Classroom tanterembe idegenek lépnek be tanulóként. Nyilván megszerezték a kódot. Meg lehet ezt akadályozni? Válaszát előre is köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Andrea!

   Szerencsére meg lehet. A kurzusban a jobb felső sarokban keresse meg a beállításokat. Ott az általános menüpont alatt találja a kurzus kódját. Itt a visszaállításra kattintva tud új kódot kérni, vagy akár le is tilthatja a kódot. Bármelyiket is választja, utána törölje az ismeretleneket a kurzusból.

   Válasz
 42. Kedves Admin!

  Hogyan tudok törölni személyt a classroomból? Segített egy menüben a testvérem és valahogy belekerült a lányom osztályába. Szeretnénk törölni. Hogy tudom megtenni?
  Köszönöm szépen.

  Válasz
 43. Azt szeretném kérdezni, hogy miután elolvastam valakinek a megoldott feladatát, utána, hogyan tudom jelezni, hogy láttam a feladatot? Privát megjegyzésben?

  Válasz
  • Egy közzétett word dokumentum beállítható szerkesztésre, hogy a gyerekek tudjanak beledolgozni?
   Köszönöm előre is.

   Válasz
   • Kedves Emilia,

    Egy google dokumentum szerkeszthető, a kérdés, hogy az-e a cél, hogy minden diák ugyanazt a dokumentumot tudja szerkeszteni?

    Válasz
   • Hálásan köszönöm a választ! Tehát, ha nem kell javítanom, akkor semmi teendőm, semmit nem KELL megnyomni miután elolvastam, csak, ha szeretnék, akkor válaszolhatok privátban, hogy szép munka? Ugye? 🙂 Köszönöm!

    Válasz
    • Így van. Esetleg azért lehet érdemes válaszolni valamit, vagy a visszaadás gombra kattintani, hogy lássák a tanulók, hogy látta a munkájukat.

     Válasz
 44. Hogyha a kurzus megjegyésbe irtam , de nem küdtem el akkor a tanár láttja azt?
  Nagyon fontos lenne a válasz!
  Segitséget megköszönném.

  Válasz
 45. Kedves Admin!

  Nekem egy olyan problémám adódott, hogy az általam létrehozott Teszt-et közzétettem -a beállításokban kipipáltam az emailcím begyűjtését, valamint azt, hogy a Tanulók szerkeszthessék a dokumentumot – és tanulói visszajelzések szerint, ha egyvalaki beleír a tesztbe, azt a többiek is látják. Mit rontottam el, vagy mit nem állítottam be?
  Ez az eset kétszer is előfordult: egyszer a Feladatok-on belül létrehoztam egy Dokumentumot (Word-höz hasonlót) és azt tettem közzé. Jött is a jelzés, hogy ha egyvalaki beleír, már látszik mindenkinél.
  Másik alkalommal egy külön Google Űrlapot hoztam létre, ugyanazokkal a beállításokkal, és ott is ugyanez volt a helyzet.
  A többi teszt viszont probléma nélkül működött, szintén ugyanezekkel a beállításokkal..

  Segítségét előre is köszönöm!!!

  Válasz
  • Kedves Tünde!

   Űrlap esetében azt tudom elképzelni, hogy a tanulók nem tesztfeladatként kapták meg a tesztet, hanem magának a google űrlapnak (a szerkeszthető formának) a linkjét kapták.

   Abban az esetben ha beállítja, ha kiküldi feladatként nem kellene, hogy tudják szerkeszteni.

   A Dokumentum esetében pedig kiküldés előtt pedig lehet választani, hogy a tanulók mit csinálhatnak a fájllal.

   – Megtekinthetik: csak olvashatnak, de nem tudnak írni bele.
   – Szerkeszthetik: írhatnak bele, de ha egyvalaki ír, mindenki látja, hiszen egy fájlt szerkesztenek.
   – Másolat készítése minden tanulónak: mindenki kap egy saját példányt, amit csak ő maga tud szerkeszteni és senki más.

   Válasz
 46. Kedves Tünde,
  lényegében ugyanez a gondom. Azt hiszem (de ezt még nem nagyon tudtam kipróbálgatni), hogy a tanulók úgy kapják meg a tesztet, hogy a képernyő jobb alsó sarkában ott van a “ceruza” ikon, amire kattintva a teszt átírhatóvá válik (új kérdések vehetők fel, törölhetők, a meglévő kérdéseknél meg lehet nézni a helyes válaszok zöld pipáit, …tehát mindent meg lehet csinálni, amit egy tanulónak kiküldött tesztnél nem kéne, hogy lehessen).
  Várom én is a fejleményeket!
  Üdvözlettel: Imre

  Válasz
 47. Kedves Admin!
  Én egy általános iskolában vagyok rendszergazda, tehát nem pedagógus. A GSuite regisztrációnk még próbaidőszakban van. Most ismerkedek a rendszerrel. De már ott elakadok, hogy a Kurzust minek tekintsem? Egy osztálynak (vagy csoportnak), egy tantárgynak? A kurzust a tanár hozza létre, külön kurzus az osztályoknak és benne a tananyag? De akkor egy osztályt hogyan lehet összesenben látni? Vagy egy kurzus egy osztály és benne minden tananyag? Aki iskolai szinten használja, ezt hogyan alakítja ki? Segítségét előre is köszönöm.

  Válasz
 48. Kedves Admin!
  Az a problémám, hogy időnként, amikor a gyerekek leadnak egy feladatot, én azt látom, hogy leadva, és nincs melléklet. Ha rámegyek, akkor azt írja ki, hogy nincs leadott fájl. Általában látom a leadott feladatot, ez a probléma csak néhányszor fordult elő, de legutóbb szinte az egész osztálynál.
  Mi lehet a baj?
  Segítségét nagyon köszönöm.

  Válasz
   • Sajnos nekem is ugyanez a problémám.
    Az egyik csoportban egy feladatot kivéve, eltűntek a feladatok.
    A másik ugyanilyen csoportban megmaradtak.
    A drive-on van még bőven szabad hely.
    Mi történhetett?
    Hogyan lehet visszaállítani?

    Válasz
  • Nekem is ugyanez a gondom, mindegyik kiadott feladat eltűnt, csak úgy.
   A drive-on még bőven van szabad hely, így nem lehet ez a probléma,
   A másik csoportban ezek a feladatok és megoldásaik meg maradtak?
   Hogy lehetséges ez?
   Mi történhetett?
   Hogyan lehet visszaállítani?

   Válasz
 49. Kedves Admin!
  Tanulói oldalon hogyan tûnik el a feladat a teendôk közül? (Tanár javította, visszaküldte, csatolmányokat töröltük, késznek jelöltük, ezzel ismét elküldte a rendszer a tanárnak.) A …-ra kattintva beadottnak jelölve a feladat ismételten visszakerült a tanulóhoz mint teendô, így a már teljesített feladat szerepel a teendôk között, ezáltal követhetetlen. Nagyon köszönöm válaszát!

  Válasz
  • Kedves Judit!

   A leadott feladatok szürkék, a még nem leadottak pedig zöldek, így meg lehet őket különböztetni.
   Amennyiben a csatolmány törlése szükséges, akkor utána nem kell újra beadni a feladatot, így nem jelenik meg majd újra a tanári teendők között.

   Válasz
 50. Szép Napot!
  Szeretném megkérdezni, be lehet valahogy állítani azt hogy a tanulók ne lássák egymás beadott feladatait? Ha igen, mi a folyamata?
  Köszönöm!

  Válasz
 51. Én azt szeretném megkérdezni, hogy kell beállítani a tanárnak, ha szeretne tudomást kapni e-mailben az egyes értesítésekről, vagy ha a tanuló már leadta a feladatot. Egy alapértelmezett e-mail cimre jöttek is az értesítések, de arra az e-mail cimre, ami alatt a classroom-ot nyitottam, sehogy sem tudom beállítani, hogy küldje az üzeneteket.
  Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Tibor,

   Az adott kurzusnál kattintson a bal felső sarokban lévő menüre, majd itt a beállításokra. Itt lehet ki és bekapcsolni az email értesítéseket.

   Válasz
 52. Kedves Admin! Azt szeretném megkérdezni, hogy egy tanárt nem tudok meghívni az egyik tanterembe, azt a hibaüzenetet kapom: Nem sikerült meghívni a tanárt: e-mail cím (amelyet megadtam)
  20-nál több meghívót küldtem el ezen a napon, mindet másik tanteremből.
  Megvártam a 24 órát, de így sem sikerült. Mi lehet a hiba? A gmail e-mail cím helyes, ezt egyeztettem. Előre is nagyon köszönöm a választ!

  Válasz
 53. Kedves matek4u!

  Segítséget szeretnék kérni.
  Feladat feltöltéskor, amikor a tanulóknak szeretnénk egy Word dokumentumot feltölteni, az alábbi választ kapjuk:
  “Az online tárhelyből való elem választáshoz be kell jelentkezni.”
  -akár a Google Drive-ra, akár a Fájl-ra kattintunk, ezt a választ kapjuk.

  Hová kell bejelentkezni és mivel? Gmail – lel?

  Köszönöm szépen válaszát!

  Válasz
 54. Kedves Admin!
  Hogy tudom megoldani, hogy egy tesztkérdés mellé youtube kisfilmet, vagy mp4-et csatoljak, kis szemléltető segítség gyanánt? Képpel ezt meg tudtam tenni, de mozgóképpel nem sikerül.
  Köszönöm a válaszát!

  Válasz
  • Kedves mfree,

   A tesztben van lehetőség youtube videót is beszúrni. A menüben ahol új kérdést tud hozzáadni, az utolsó előtti menüpont a youtube videó hozzáadása.

   Válasz
 55. Kedves Tapasztalt felhasználók!
  Az utóbbi napokban többször tapasztaltam, hogy a classroom nem élesíti megfelelő időben a korábban rögzített, ütemezett feladatot. Tudja esetleg valaki, hogy mi lehet a jelenség oka, illetve mit kell csinálni, hogy megbízhatóan működjön?
  Előre is köszönöm a segítséget.

  Válasz
 56. Kedves Segítő Admin!
  Nagyon sok kézzel írott és lefényképezve visszaküldött, vagy begépelt dokumentumot, mondjuk úgy, fogalmazást kérek vissza a diákjaimtól. Ezeket én javítom, belegépelve, vagy a hibát kijelölve, és mellé írom a helyes megoldást, nagyon kényelmes ez a funkció, a felugró kis komment ablakok. Viszont ezeket én látom a későbbiek során is, de a legtöbb diák ezt nem látja, amikor visszaküldöm nekik. Hogyan kellene ezt visszaküldeni? Követeljem meg, hogy milyen formátumban küldjék be a dolgozatokat? Akkor sikerülne ezt jobban kezelni?
  Előre is köszönöm válaszodat!

  Válasz
 57. Kedves Admin,

  Ha, jól értem a classroom-ba feltöltött bármilyen vdeó, audió, kép stb a létrehozó tanár drive-jára kerül mentésre.

  Ezzel kapcsolatosan – egy tavaly óta folyton hangoztatott témában – érdekes kérdésem lenne.
  Milyen általános és speciális GDPR szabályozások vonatkoznak ezekre az anyagokra?

  (a fent emített letölt, zip, feltölt, megőriz, saját gépen megőriz, sokszorosít megoldások, szerintem igazán találkoznak a kor követelményeivel)

  E helyett nem lenne jobb megoldás, hogy minden tanuló a saját drive-ján osztja meg pl. csak olvasásra az anyagot és csak neki? Majd megfelelő idő elteltével törölhetné is mondjuk.

  Ez a megoldás nem okozna további fejfájást tanároknak valamint drive-jukat sem terhelné feleslegesen. (főleg, hogy -feltételezem- sokan most találkoznak e megoldással először.)

  Várva megtisztelő véleményét.

  Köszönettel, Péter

  Válasz
  • Kedves Péter,

   Sajnos a GDPR kérdésre nem tudnék kielégítő választ adni.

   Elméletben működhet amit ír, viszont így a classroomban hamar követhetetlenné válnának a dolgok, főleg ha sok a tanuló.

   Válasz
 58. Kedves Admin!
  Adott egy feladat, amit beküldött a tanuló. Pár perce írt, hogy véletlenül kattintott a beadásra. Hogyan tudom visszavonni a beadottat?
  Üdv: Zsolt

  Válasz
 59. Kedves Admin!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet letiltani a tanulóknál a Beküldés visszavonása gombot, ha már lejárt a feladat beküldési határideje? A problémám a következő: Ha lejárt a határidő, akkor a tanuló jelen pillanatban feltölthet feladatmegoldást, de az ott levőekből el is vehet, cserélhet kedve szerint. A késedelmes leadásnál pedig tanári felületen nem lehet látni időpontot fájlonként, hogy pl. melyik kép mikor került fel, csak egy összesítettet. Az előzményeknél pedig csak azt olvashatjuk, hogy visszavonta,feltöltötte, mely időpontban, de hogy melyik fájlt azt nem.

  Köszönöm a válaszát!
  üdv: Tünde

  Válasz
 60. Sziasztok,
  Ha az osztályozásnál egy újabb periódust, pl. hónapot szeretnék kezdeni, s az adott hónap feladait függetleníteni szeretném a korábbiaktól, hogyan tehetem meg?

  Válasz
  • Kedves László,

   Sajnos nem tudom mi erre az ideális megoldás. Amit el tudok képzelni, hogy segíthet: adott hónapra létrehozni egy érdemjegy kategóriát, pl:”április”, így a jegyeknél minden esetben látszódni fog, hogy melyik hónaphoz tartoznak.

   Válasz
 61. Kedves Admin!
  A tanulók által beküldött fotókat kinagyítva csak a fotó felső része látszik. Nem tudom a képet mozgatni úgy, hogy az alsó rész is látható legyen nagyítva. Mi a baj?

  Válasz
 62. Kedves Admin!
  Ha a feladatoknál csatolok egy Word-ben általam megszerkesztett feladatlapot, akkor a 3lehetőség közül melyiket állítsam be: megtekinthetik a filet, szerkezthetik a filet, másolat minden tanulónak.
  Eddig a szerkezthetiket állítottam be és látták egymás feladatlapjait, megoldásait és tudtak egymásról “lesni”. Mi a megoldás, hogy ez ne történjen meg?
  Köszönöm: Ivett

  Válasz
  • Kedves Ivett,

   A másolat minden tanulónak lesz a megoldás. Így nem egy közös feladatlapon dolgoznak (ez a szerkeszthetik opció), hanem mindenki egy saját példányon.

   Válasz
 63. Kedves Admin!
  A kiküldött kérdőíveket nem látják a tanulók. Azt írja ki, hogy nincs hozzá jogosultsága. Mit kell átállítanom?

  Válasz
  • Kedves ZsJ.

   Hívja meg a tanár a másik kurzusba, ha pedig amiben eddig volt, ott már nincs szükség a jelenlétére onnan ki tud lépni.

   Válasz
 64. Sziasztok,
  Tanárként az lenne a kérdésem, hogy ha a diák elvégezte a feladatot, vagy más plattformon küldte el – a tanár is be tudja jelölni az adott feladatot elvégezettnek? Egyenlőre nem sikerült rájönnöm erre. Köszönöm!

  Válasz
  • Szia Enikő,

   Az adott feladaton belül jelöld ki a tanulót, majd a neve mellett be tudod írni a pontértéket a feladathoz és vissza tudod adni. Rá fog kérdezni, hogy biztos vagy-e benne, hiszen még nincs leadva (a rendszer szerint) a feladat.

   Válasz
 65. Az lenne a kérdésem, hogy bejelöltem az egyik tanárt. De nem tudott vissza jelölni, mert már túl lépte a határt. Aztán másnap sem lehetett, újra be kellett jelölni. Bejelöltem újra, de nem engedi a rendszer, hogy elfogadja a bejelölésem. Ott van hogy jelöltem, de nem feketedik be, mert ő nem tud vissza jelölni. Mi a teendő ilyenkor. Hogyan tudom őt fel venni a kurzusra, mint tanár. Már próbáltam azt is, hogy odaadtam neki a kódot, de akkor ő csak diákként tud jelentkezni.
  ???

  Köszönöm a segítséget.

  Válasz
  • Kedves Enikő!

   Válassza ki az adott feladatot, majd menjen a feladat megtekintésére. Itt válassza ki az adott tanulót és elvileg az oldal alján látszani fognak a privát megjegyzései. A megjegyzések mellett lesz 3 pont, arra kattinta lesz egy törlés opció.

   Válasz
 66. Az alábbit a tanítás, weblap stb helyen EMELD KI légy kedves, mert tapasztalt informatikusoknak is a neten kell keresni megoldást, ugyanis a 3 pötty nehezen vehető észre, ha egy mintás ábrára kerül.

  Alábbi:
  Kurzust a kurzusok menüpontban, az adott kurzus neve mellett lévő 3 pontra kattintva, az archiválás opciót kiválasztva tudsz törölni.

  Válasz
 67. Kedves Admin!

  Egy kérdésem volna. A lányomék osztálya átállt az általad említett G Suite for Education-ra, de eddig a google classroomot használták. A lányom néptáncolni is jár, szintén ezen a felületen kapta meg a feladatokat. A néptánc az iskolától független.
  Mióta regisztrált a G suite-ra, azóta nem látja a néptánctanárok által feltett feladatokat, azt írja ki, hogy a kurzus nem elérhető. A tanára kivette a névsorból és újra meghívta, de így is ugyanaz az eredmény. Tudnál segíteni, hogy mit kell tenni, hogy lássa újra a feladatait?

  Köszönöm szépen: Kiss Andrea

  Válasz
  • Kedves Andrea,

   A G Suite bevezetésével a lánya kapott valószínűleg egy új, iskolai email címet.

   Próbálja meg a következőt: Google Chrome-ban nyisson egy inkognitó ablakot. Jelentkezzen itt be a saját, személyes email címébe (ne az iskolaiba), ezután nyissa meg a classroomot. Itt valószínűleg látni fogja a néptáncos feladatokat.

   Válasz
 68. Kedves Admin!

  Én is Tünde által április. 2-án feltett kérdésre szeretnék választ kapni. Hogy lehet letiltani a tanulóknál a Beküldés visszavonása gombot?

  Köszönettel: Kovács Eszter

  Válasz
  • Kedves Boglárka!

   A bal oldalon a felső sarokban a három vonalra kattintva előjön a menü. Itt az utolsó előtt pont az Archivált kurzusok. Az adott kurzusnál a három pontra kell kattintani és a visszaállítást kiválasztani.

   Válasz
 69. Létezik olyan, hogy a rendszer azt irja ki egy két tanulónál, hogy nincs leadva, de közben leadta , mert még privát megjegyzést is fűztem hozzá.

  Előre is köszönöm.

  Válasz
  • Kedves Péter!

   Előfordulhat, hogy esetleg időközben véletlenül visszavonták a leadást.

   Illetve ha többször is előfordul ez, érdemes figyelni, hogy ugyanazoknál a tanulóknál történik-e.

   Válasz
 70. Kedes Admin!
  A rendszer nem küld nekem email-értesítést arról, ha valaki kurzusmeghegyzést ír, vagy bármit közzétesz a falon. Csak a privát megjegyzésekről kapok mailt.
  Lehet, hogy alamit rosszul állítottam be?
  Köszönöm előre is!
  Üdv,
  Gabi

  Válasz
  • Kedves Gabi!

   A bal oldalon a három sávra kattintva elő kell hozni a menüt, ott pedig a beállításokat választani.

   Itt lehet ki és be kapcsolni a különböző dolgokról való értesítést. Illetve a kurzusértesítéseknél lehet azt is állítani, hogy melyikhez kapjon értesítéseket és melyikhez ne.

   Válasz
 71. Kedves admin!
  Úgy adódott , hogy át kell vennem az osztályt egyik kollégámtól, akinek nem áll módjában meghívni. Van rá lehetőség, hogy tanárként bejelentkezzek a már meglévő kurzusokra? (Sajnos nincs G Suite.)

  Válasz
 72. Kedves Admin!

  Kiosztottam a feladatot, viszont az egyik tanulónál nem jelenik meg egyáltalán, nem tudja leadni a munkáját. Mindenki másnál ott van a feladat, nem értem, mi történhetett.

  Mi ilyenkor a teendő?

  Köszönöm szépen!

  Üdvözlettel,
  Gulyás Leonóra

  Válasz
  • Kedves Leonóra,

   Én megpróbálnám még egyszer kiosztani a feladatot, csak az adott tanulónak. A feladat kiosztása gomb alatt lehet választani, hogy az összes tanuló kapja meg vagy csak bizonyos emberek.

   Válasz
 73. Feltöltöm a tanterembe a saját osztályomnak készített videókat. Viszont vannak az osztályban más tanárok is, akik óraadók más intézményből. Mi a lehetősége annak, hogy a feltöltött anyagokat csak a gyerekek lássák?
  Köszönöm előre is a választ.

  Válasz
 74. Köszönöm szépen. Reménykedtem, hogy van valami trükk, de így valami mást kell kitalálnom, hogy a diákjaim ne cserélgessék a beküldött feladataikat (néha a jót rosszra).

  Válasz
 75. Kedves Admin!

  A beadott feladatokra (fényképként vannak feltöltve) írtam megjegyzéseket, ezután a feladat visszaküldésére kattintottam. A diákok viszont így úgy látják, hogy nem adták le a feladatot, a megjegyzéseket pedig csak akkor látják egy-egy fotón, ha belépnek a kurzus Drive mappájába és kikeresik a saját feltöltött feladatukat, ami kicsit azért bonyolult.
  Ha privát megjegyzést írok, azt megkapják, de a feladatok javításánál a megjegyzés írása lenne a célszerűbb.
  Én csinálok valamit rosszul? A ,,Leadás” gombra kellene kattintanom a javítás után és nem pedig visszaküldeni a feladot? Elnézést, ha volt már erről szó, én most nem találtam meg a válszt.
  Segítségét előre is köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Patrícia!

   Akkor jelöli nem leadottnak a feladatot, ha nem adott rá pontot.

   A diákok pedig meg tudják nézni a következő módon is. A feladatnál a leadott képre kattintanak, majd a jobb felső sarokban a 3 pontra és megnyitás új ablakban. Így egyszerűbben jutnak el a kommentált képig.

   Válasz
  • Kedves Marika,

   Sajnos ennyiből még nem tudom eldönteni mi lehet a probléma. Milyen feladattípusnál? Csak egy szülő, vagy egyikőjük sem látja?

   Válasz
 76. Kedves Admin!
  4 hete üzemeltetjük a tantermünket. Eddig minden rendben ment. Most nem engedi leadni a szülőknek a gyerekek feladatainak fényképét. Mit tehetünk?

  Válasz
 77. Kedves Admin!
  Egyik diákom ma jelezte a problémát, hogy az általam létrehozott tanterembe, ma nem tud belépni, hibaüzenetként azt írja ki: “Sajnos a(z) Tanterem leállt”. Két termem van ebben az osztályban, a másikba gond nélkül belépett, illetve megkérdeztem más tanulóimat is, hogy van-e gondjuk a jelzett terembe való belépéssel, de nem volt.
  Mi okozhatja ezt, illetve mit tegyek, hogy a diák hozzáférjen az anyagokhoz/feladatokhoz? (Esetleg töröljem és hívjam meg újra? Ilyenkor megmaradnak a korábban visszaküldött anyagai?)
  Köszönöm a segítségedet:
  Kriszti

  Válasz
 78. Nagyon egyszerű probléma: elírtam a kurzus nevét, és így jött létre. Szeretném javítani, de sehogy sem férek hozzá? Hogy lehetne?
  (láttam korábbi bejegyzésben, hogy három pont a kurzus neve után – de nálam sajnos ilyen nincs, se a legördülő listában, se a megnyitott kurzus neve mellett)
  Köszönöm, ha tudsz segíteni

  Válasz
 79. Szép napot.
  Olyan problémával fordulok önhöz hogy a mellékletek leadása után a “A feladat nincs elküldve” hibaüzenet jelenik meg.

  Válasz
 80. Sziasztok!

  A Classroom az időzített feladatot (dolgozat ráadásul) nem tette közzé, csak 4 perc késéssel. Néztem a következő csoportét 10:15-re időzítve, 10:18-kor még nem tette közzé, szóval kézi beállítás kellett. 45 perces dogánál nagyon számít.

  Több diák jelezte, hogy fájlt nem tudnak feltölteni a feladatok beadásához, videót is küldtek róla, szóval szinte el is hiszem. Nem fogadja a feltöltésüket a Classroom (Drive). Mivel ez elvileg tőlem veszi el a tárhelyet, és nekem van bőven, így nem teljesen értem, de majd megkérdezem másutt is.

  A kiadott feladat mellékletének megnyitása sem mindig sikerül, csak egy feketeséget látnak néhányan.

  Szóval kicsit megrendült a bizalom, de ugye csak valami banális dolgot szúrtam el?

  Válasz
  • Kedves László!

   Az első dolog, amit megnéznék, hogy a Google felhasználóban nincs-e véletlen az időzóna elállítva.

   A diákoknak milyen hibaüzenetet ír a feltöltéskor?

   Válasz
   • A hibaüzenet:
    “Az összes fájl feltöltése sikertelen volt. Próbálkozzon újra, vagy távolítsa el a sikertelen fájlokat. Új fájlokat is hozzáadhat.”

    Az időzóna beállítást megnéztem, jó.

    És köszönöm a választ!

    Válasz
    • Sajnos így nem tudom mi lehet a probléma. Viszont mástól is hallottam már ezt a napokban, így lehet ez valami gond a rendszerrel (a fájlfeltöltés rész).

     Válasz
 81. Szeretnék segítséget kérni!
  Töröltem egy feladatot, amire már érkeztek megoldások, de még nem mindenkié.
  A törölt elemek között látom, de visszaállítani nem tudom hogyan kellene.
  Van erre megoldás?

  Válasz
 82. Sziasztok!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy több tanuló jelezte, nem tudja telefonról kitölteni a létrehoztott google űrlap tesztet. Nincs jogosultságuk a kitöltéshez. Ha gépen bemegeyek a felületükre, akkor pedig látszik és tölthető lenne a feladat..
  Mit állíthattam be rosszul? Hogyan tudok segíteni nekik?
  Köszönöm

  Válasz
 83. Jó napot kívánok!
  Azt szeretném kérdezni, hogy diákként, hogyan tudok töröni egy “hiányzik”-ként visszaküldött feladatot. A tanárnőm folyton visszaküldi a már beküldött házikat, fióktisztogatás címmel. Számtalanszor kértük, hogy ne tegye, mert ez nálunk újra teendőként jelenik meg, és belekeveredik a még elkészítendő házikba. Sajnos nem tudtuk vele ezt megértetni. Esetleg van valamilyen mód arra, hogy én ezeket kitöröljem az elvégzendő teendők közül, vagy kénytelen vagyok továbbra is visszaküldeni neki a feladatokat.

  Válasz
 84. Kedves “Admin”!

  Kérdéseim csoportmunkára vonatkoznak:
  1. Anyagként tettem fel a videókhoz két dokumentumot fiúknak és lányoknak. Nem adott lehetőséget a választásra (szerkeszthető…) Terv az órán való közös munka lett volna, de nem tudtak beleírni.
  Külön feladatként kellett volna csatolni?
  2. Ua. az anyag és 2 csoportban szerkeszthető dokumentum vonatkozott 2 kurzusra is, így a közzététel előtt mind a 2 kurzust bejelöltem. Hogy tudtam volna megtenni, hogy csak egy-egy kurzus (osztály) dolgozhasson bele és a következő is újként találkozzon a feladattal (ne a már szerkesztettet lássa)?
  Köszönöm szépen a segítséget!

  Válasz
  • Kedves Judit!

   Anyagként is működik, a google docsban a jobb felső sarokban a megosztásra kell kattintani és ott a link birtokában mindenki szerkesztheti opció. De egyszerűbb feladatként feltölteni.

   Ilyen esetben érdemes először kiadni az egyik osztálynak a feladatot, aztán pedig a másiknál a bejegyzés újbóli használatát választani.

   Válasz
 85. Kedves Admin!
  Hogyan tudom a gyerekek leadott feladatában mellékletként benyújtott videókat törölni, osztályozás után ? (Véglegesen.)
  Köszönettel: Gyöngyi

  Válasz
 86. Szia! Én azt szeretném megkérdezni, h ha összeállítok egy tesztet, azt hogyan lehet két különböző csoportnak felhasználni. Köszönöm, BÉ

  Válasz
 87. Üdvözlöm!

  Két kérdésem lenne:
  1.A kitöltött google űrlapot hova menti a rendszer? Kértünk róla alul másolatot,de nem találom sehol.
  2.A tanár által kijavított google űrlapot hogyan tudja visszaküldeni úgy,hogy azt a gyerekek lássák is? Mert nála visszaküldeve lett,de a gyerekek semmit nem látnak belőle….

  Köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Mojszi,

   A kurzus drive mappájában találja meg.

   A feladatot is le kell pontozni és utána meg tudja nézni a gyerek az eredményét (ha nem automatikus javításra van állítva. Ha arra, akkor a kitöltés után azonnal látja).

   Válasz
 88. Üdvözletem!!

  Az a problémám, hogy nem látom a tanár megjegyzéseit a dokumentumokban. A jobb felső sarokban a “Megnyitás új ablakban” még megy, meg is jelenik a dokumentum, de pár másodperc után a bal alsó sarokban a “Hálózati hiba miatt nem sikerült szinkronizálni a megjegyzéseket.” üzenet jelenik meg.
  Az osztály többi diákjánál működik a dolog, tehát a tanár valószínűleg jól csinál mindent. Én próbáltam PC-n a Chrome és a Firefox böngészővel, illetve tabletről is, de egyiken sem látom a megjegyzéseket.

  Köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Máté,

   Sajnos nem tudom pontosan mi lehet a probléma. 1-2 ötlet:

   Próbáld megnézni chrome-ban inkognitó módban.

   Illetve esetleg ha a tanár megengedi add le újból a dokumentumot, írjon rá egy-két kommentet és nézzétek meg, hogy úgy már működik-e.

   Válasz
  • Üdvözletem!

   Nálam is ugyanaz a hiba áll fenn sajnos. Esetleg sikerült már megoldást találni rá! A javasolt incognito móddal sem sikerült.

   Válasz
 89. Kedves Admin!

  Van-e mód arra, hogy egy kurzusba való csatlakozást lezárjuk? A tanulók kiküldött kóddal léptek be, amit vélhetőleg illetékteleneknek is továbbítottak (vagy köztük van egy dzsungelharcos). A kurzust a már ott felhalmozódott anyagok, beszélgetések miatt nem szeretném archiválni. Viszont a trollkodás ellen így szélmalomharcot vívunk, hiszen 2 perc alatt lehet új email címet regisztrálni, és a kóddal a kurzusba belépni.

  Válasz
  • Kedves Tamás!
   A kurzusnál a jobb felső sarokban kattints a fogaskerékre! És az Általános részben a Kurzus kódját először tiltsd le, majd állítsd vissza, majd megint tiltsd le, így megváltozott a kód és le is van tiltva, csak te ismered. És ezután töröld ki a kurzusból azokat,akik nem odavalók. A többiek pedig nem tudnak bejönni, mert nem ismerik a kódot 🙂

   Válasz
 90. Kedves Admin
  Van egy kis problémám a classroom-on. Az egyik anyukát meghavta el is fogadta és tölti rendszeresen a házit, DE én nem látom sem a személyek listája között sem a küldött anyagokat. Újra meghívni nem engedi a rendszer mert már benne van. De anyuka elküldte a fotót, hogy neki rendesen működik minden és fel is tett mindent. Emailcímük windowslive.com-s az lenne a gond?

  Válasz
 91. Kedves Admin!
  Már több hete használjuk a classroom-ot, 2 címmel jelentkeztünk a kurzusokra, mert hol a férjem, hol én tanulunk az elsős gyerekünkkel. Eddig nálam néha működött a feladatoknál a feltöltés, néha nem (a céges anira nem szereti állítólag), de a férjem olyankor megoldotta a sajátjáról, nálam, meg simán “leadva” lett. Tegnap felfedeztem, hogy a telefonomról megnyitva a classr-ot direktben tudtam (azonnali) fotót csinálni, és azt feltölteni, minden gond nélkül el is mentek a feladatok. Ma viszont a második kurzusnál ezt írta ki: “Hiba történt a feladat leadásakor. Próbálja újra.” Mi lehet a gond? Próbáltam visszaszedni a fotókat kivágással, utána megtaláltam a drive-ban őket. De nem tudok semmit feltölteni. Van valami jó ötlete?

  Válasz
  • Érdemes lehet megnézni esetleg a férje felhasználójáról. Ha onnan sem működik a tanárnak is lehet írni, elő szokott fordulni, hogy betelik a kurzus drive-ja és ezért senki nem tud feltölteni semmit.

   Válasz
 92. Kedves Admin!
  A kérdésem a következő: hogyan tudom egy adott kurzusnál letölteni az adott pontszámokat?
  Már megtaláltam, hogy lehet előhívni, a kurzusnál levő villámmal. De le szeretném tölteni. Lehetséges ez?

  Válasz
  • Kedves Krisztina.

   A feladatoknál válasszon ki egy feladatot. A jobb felső sarokban a fogaskerékre kattintva az összes érdemjegyet le tudja tölteni csv fájlként.

   Válasz
 93. Kedves Admin!
  Azt szeretném megtudni,hogy ha a tanulók közül valaki fiktív email címet adott meg a dolgozat elején,és így szerezte meg a megoldásokat,akkor ,hogy tudom kiszűrni,hogy melyik tanuló volt?
  (Nyilván 1-gyel több email cím szerepelt a végén.. )
  Van-e arra mód,hogy lássuk az IP címeket?
  Köszönettel

  Válasz
 94. Kedves Hozzászólok,
  Feladatot adtam ki a diákoknak, amit sikeresen megcsináltak és leadták. Kiváncsi lennék, melyik tanuló milyen választ adott egyénileg, de sajnos miután rámegyek a driveban/űrlapokban a válaszok és egyéni részben, nem látom melyik tanuló mihez adott választ. (csak válasz 1,2,3 felsorolás van)
  Mit lehetne tenni, hogy ezt ki tudjam deríteni?
  Köszönöm.

  Válasz
  • A feltöltéskor a beállításoknál meg kell adni, be kell állítani az e-mail címek összegyűjtését.
   Ha ezt megtette már korábban, akkor az egyéninél ki kell választani a legördülő listából a megtekinteni kívánt email címet és ott láthatók a pontok.

   Válasz
   • Kedves Krisztina!
    Köszönöm, sajnos a feladat feltöltésénél megadatam az e-mail címek begyűjtését, de a legördülő listában csak sorszámok vannak. Így továbbra sem tudom melyik pontszám kihez tartozik.

    Válasz
 95. Kedves Admin!
  A tanuló késve adta le a teszt feladatot, innen kezdve csak azt látom, hogy leadta de javítani nem tudom, nem látom a tesztjét.Van rá mód, hogy valahogyan megtekintsem?

  Válasz
 96. Kedves admin!
  Amikor kiadok egy feladatot, és elküldik a megoldást, leosztályozom, én visszaadom. A gyerekek ezután állandóan újraküldik, mert azt látják, hogy hiányzik. Ezt hogyan tudom beállítani, hogy osztályozás, visszaküldés után a gyerekek már ne érezzenek késztetést a még egyszeri beadásra?

  Válasz
  • Kedves László,

   Elvileg ha ad a feladatra pontot és úgy adja vissza nem kellene megjelennie újra náluk. Minden esetben ez történik?

   Válasz
  • Kedves landy,

   Nem tudom pontosan a választ. A meghívót el lehet neki küldeni újra, de nem tudom megmaradnak-e az adatai ha újra csatlakozik.

   Válasz
 97. Kedves Admin!

  Egy olyan problémám adódott, hogy a Classroom jelenleg minden eddigi beadott feladatot, képet ismeretlen Drive-fájlként tüntet fel. Ilyenkor mi a teendő? A tegnapi napon még minden látható volt.
  Előre is köszönöm a segítséget!

  Válasz
  • Kedves Ildikó,

   Sajnos ilyet még nem láttam. Érdemes esetleg a google supportnak írni. A drive-al egyébként minden rendben van, ott meg tudja nézni a fájlokat? Nem telt meg esetleg a drive?

   Válasz
 98. Kedves Admin!
  A kurzusok feladatokra adott érdemjegyeit le tudom – e menteni valamilyen formában, hogy dokumentálható legyen, illetve ne kelljen online felületet használni a megnézéséhez?
  Köszönöm a segítséget!

  Válasz
  • Kedves Ildikó,

   Ha egy feladatot megnyitni, akkor a jobb felső sarokban van egy fogaskerék, ott le tudja tölteni az összes feladathoz tartozó adatot.

   Válasz
 99. Kedves Admin!

  Egy olyan probléma merült fel, hogy ahogy eddig leadtam az anyagot, most mindegyik kurzusnál a feltöltés után, mikor a leadás gombra kattintok, azt írja ki hogy hiba történt a leadáskor, próbáld újra. Mindent ugyanúgy csináltam mint eddig, eddig nem is volt probléma. Viszont a mai napon nem tudom leadni az anyagot és már más társam is jelezte ezt a problémát. Így valószínűsítem hogy központi hiba lehet. Köszönöm szépen

  Válasz
 100. Azt szeretném megkérdezni, hogy a google classroomból kiküldött e-maileket és azoknak a válaszait hol találom. Egy tanítványom válaszolt a kiküldött e-mailre.Se a kiküldött se a válasz e.-mailt nem találom.

  Válasz
 101. Köszönöm. Igen- sok megvan-értesítések a feltöltésekről- a feladatokhoz írt kommentekről-de a tanulóknak írt mailek nincsenek.

  Válasz
 102. Kedves Admin!

  A projektmunkában nálam állandó csoportokban dolgoznak diákok. A feladatokat lépésenként kapják meg. Elég nehézkes egy 33 fős osztályban mindig kiválasztani, hogy az adott feladatot csak a 4 projekt tag kapja meg.
  Van-e lehetőség csoportokat kialakítani egy kurzuson belül és csak nekik osztani a feladatot? Vagy a paraméterekkel egyűtt átmásolni a feladatot, majd azt módosítani?
  Arra is gondoltam minden projektnek külön kurzust hozok létre, de így cirka 30 kurust kellene pluszban kezelnem, ez reménytelen.

  Remélem van praktikus ötlete!
  Előre is köszönöm!
  Zsuzsa

  Válasz
  • Kedves Zsuzsa,

   Sajnos jelenleg nincs ilyen funkció a classroomban. Azonban rengetegen kérvényezték és elvileg már dolgozik rajta a Google – nem tudom mikorra lesz kész.

   Azzal egyetértek, hogy a külön kurzusokkal több baj lenne, mint amennyi hasznot hoznak.

   Válasz
 103. Gyors kérdés! Hogyan tudok egy általam létrehozott tesztet megosztani az egyik kollégámmal, úgy, hogy ne változtasson rajta semmit, csak használni és begyűjteni tudja?

  Válasz
  • Ha a Google drive-ban megkeresi a tesztet az opciók között van egy olyan, hogy másolat készítése. Utána szintén az opcióknál tud együttműködőket hozzáadni.

   Én tehát azt csinálnám, hogy készítek egy másolatot és abban adok szerkesztési jogot a kollégának. Így tudja azt használni, de az eredeti teszten nem tud változtatni.

   Válasz
 104. Szeretném megkérdezni, hogy egy kurzusból hogyan tudok diákot törölni. Rossz e-mailcímet adott meg és a régit jó lenne törölni.

  Válasz
 105. Miért nem tudok új feladatot feltölteni a diákjaim számára? 2,2 GB-ot használtam fel a 15-ből. A feltöltésnél, a feladat kiosztás fülön csak a vázlat elvetését engedi jelölni.

  Válasz
 106. Miért nem tudok új feladatot feltölteni diákjaim számára? 2,2GB-ot használtam fel a 15-ből. A feladat létrehozása után a feladat kiosztás fül szürke, és csak a vázlat elvetése opciót engedi.

  Válasz
 107. Kedves Admin!

  Szeretnék a teremhez hozzárendelni tanulókat, de az alábbi hibaüzenetet kapom.

  Nem hívhat meg tanulót ebből a domainből: @gmail.com

  Bármilyen gmail-es címet visszadob és ezt a pedagógus kollégáknál is eljátssza, ha őket szeretném a teremhez rendelni.

  Megoldás esetleg?

  Válasz
 108. Kedves Admin!

  Az a problémám, hogy már sokadjára szeretném a kollégámat meghívni a csoportba, mint tanárt, de nem kapjam meg az emailt. A classroom felületén küldött levél célba ér, de a meghívó nem.

  Válasz
  • Kedves Zsuzsa,
   Esetleg nem ment az email valami olyan mappában, amit nem szokott a kolléga nézni? Illetve különböző napokon próbálta meghívni? Ha nem, akkor lehet, hogy elérte az adott napi limitet.

   Válasz
 109. Kedves Admin!

  Most regisztráltam a sulinkat, de…

  Jánoshoz hasonlóan:

  Szeretnék a teremhez hozzárendelni tanulókat, de az alábbi hibaüzenetet kapom:

  Nem hívhat meg tanulót ebből a domainből: @gmail.com (bármilyen emailcímnél ezt írja ki)

  Esetleg lenne valami ötlet?

  előre is köszönöm

  Válasz
  • Itt találod a megoldást:
   Alkalmazások – G Suite – Classroom – beállítások – Kurzusbeállítások
   Információ a kurzustagságról
   Ha engedélyezi, hogy más domainekből is csatlakozhassanak felhasználók a kurzusokhoz, azzal engedélyezi a saját domainjébe való fájlátvitelt.
   Ha engedélyezi a domainjéhez tartozó felhasználóknak, hogy csatlakozzanak más domainekben lévő kurzusokhoz, azzal lehetővé teszi a saját domainjéből való fájlátvitelt. A domainjéből kivitt fájlokhoz külső felhasználók is hozzáférhetnek, és előfordulhat, hogy a preferált adattárolási régión kívül lesznek tárolva. További információ.
   Kik csatlakozhatnak a domainhez tartozó kurzusokhoz?
   Csak a domainhez tartozó felhasználók
   Az engedélyezőlistán szereplő domainekhez tartozó felhasználók
   Bármely G Suite-felhasználó
   Minden felhasználó

   Válasz
 110. Kedves Admin! Az iskolánk GSuite-ot használ. Itt, amikor a kurzusba bejelentkezik egy diák, a neve mellett megjelenik a “Felügyelők meghívása” szöveg, ahol email címet lehet beírni. Jól értem, hogy ez a szülők címe is lehet, hogy lássák a gyerek tevékenységét?
  Segítségét köszönöm!

  Válasz
 111. Tisztelt Admin!

  A Gsuitban tudna – e segíteni. Egy iskola vezetője vagyok. Vettem domaint, aktív. A Gsuit iskoláknak és az education csomag is próbaidőszak formájában van jelen. Hogy tudom a csomagot ingyenessé tenni? 27 nap van hátre még. Vásrolni sem enged. Esetleg a túlterheltségük miatt, várakozzak még?

  Válasz
 112. Kedves admin!

  Hpgyan tudok feladatokat, anyagokat átmásolni egy másik kurzusba? Párhuzamos osztályok esetén uagyanazt a feladatot adnám.
  Köszönöm a válaszát!

  Válasz
  • Kedves Márta!

   Bár nem én vagyok az Admin, de ezt javaslom:
   Ahhoz a kurzushoz kell menni, ahová be szeretnénk rakni a már létrehozott anyagot, majd Feladatok fül/+ Létrehozás/Bejegyzés újbóli használata. Ki kell választani az adott bejegyzést és kipipálni az “Új példány létrehozása az összes mellékletről” fület.

   Válasz
   • Köszönöm szépen!
    A bejegyzést átmásoltam már így, és amiatt voltam fennakadva, hogy a falról próbáltam a feladatot is átmásolni (mint bejegyzést), egyszer sikerült, de többször nem, és nem értettem miért. Akkor majd a feladatot külön és a bejegyzést külön másolom át! Köszönöm a segítséget!

    Válasz
 113. Kedves Admin!

  Van-e annak jelentősége, hogy az egyik tanuló az első Classroom használatakor véletlenül a Tanár ikonra kattintott a Tanuló helyett?
  Köszönöm!

  Válasz
 114. Sziasztok!

  Érdeklődni szeretnék hogy egy google tanteremben hogyan lehet megoldani a jelenléti ív vezetését?
  Van valakinek ötlete?

  Köszönöm.

  Válasz
  • Kedves Barnabás,

   Google Meetet használtok az órák megtartására? Illetve van iskolai G Suite-otok?

   Amennyiben igen, úgy az iskola adminja hozzáfér az információhoz, hogy kik vettek részt az adott órán.

   Válasz
 115. Kedves Admin!
  én most kezdek barátkozni a Gsuite programcsomaggal és benne a Classroom-mal.
  Nekem a feladatok visszaadása nem világos. Ha visszaküldök egy feladatot a tanulónak és osztályozom a feladatát akkor a tanuló már nem tudja visszaküldeni? Ha egy olyan feladatot küldök vissza amire eredetelieg nem terveztem jegyet akkor visszaküldheti a tanuló? Ilyenkor számit a határidő?
  Ez ugyan három kérdés volt de nagyon örülnék ha válaszokat kapnék. Köszönöm.

  Válasz
  • Kedves István,

   1, Vissza tudja küldeni, csak látni fogja azt, hogy az osztályozás után az újból lett elküldve.
   2, A feladat létrehozásakor lehet a “Pontszám”-nál azt választani, hogy nincs jegy. Ezt is ugyanúgy többször le tudja majd adni a diák.
   3, Határidő után is be lehet adni a feladatot, csak ezt jelezni fogja a rendszer.

   Válasz
 116. Kedves Admin!
  Tavasszal már használtuk a google classroom-ot, viszont minden tanár “egyénileg” (vagyis ő hozta létre a saját osztályait/csoportjait).
  Ősztől viszont elindulunk a G-Suite for Education-vel, vagyis iskolaszinten lesz google classroomunk.
  A kérdésem arra vonatkozik, hogy a korábbi google classroom osztályok (anyagok, stb.) átemelhetők a g-suite-ba, vagy nem? (ugye most a diákoknak lesz egy iskolai E-mail címük, nem a gmail-es “eredeti”…).
  Köszönöm a választ!

  Válasz
 117. Kedves Admin!

  A tesztfeladatoknál van lehetőség arra, hogy minden egyes kérdésnek külön válaszidőt állítsak (hosszabbat-rövidebet pl. 2-3 perc)? Nem az egész teszt megoldási idejét szeretném állítani, hanem a kérdésekét külön-külön. Nagyon köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Annamária,

   Elnézést a késői válaszért. Ha fennáll még a hiba, akkor le tudnád írni, hogy pontosan hol nem jelenik meg ez a link?

   Válasz
 118. Kedves ADMIN!
  Mi a teendő akkor, ha a létrehozott Google Dokumentum beállításánál nem jelenik meg a ” másolatot kap minden tanuló” opció? Eredetileg így állítottam be és két osztálynál elállítódott.
  Előrevis köszönöm a választ!

  Mráz Zsuzsa

  Válasz
  • Kedves Zsuzsa,
   Előfordulhat esetleg, hogy nem feladatot hozott létre, hanem esetleg tananyagot? Ebben az esetben például nem jelenne meg az opció.

   Válasz
 119. Kedves Admin! Az lenne a kérdésem, hogy hány kurzusra lehet meghívni ugyan azt a tanárt, ha nem vagyunk tagjai a GSuite-nek. Tulajdonképpen ellenőrizni akarja a munkánkat, ezért kellene meghívnunk minden kurzusra.

  Válasz
 120. Kedves Admin! Meg lehet azt oldani, hogy az általam feltöltött videó csak megnézhető legyen és ne tudják a hallgatók letölteni?
  Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Réka,
   Amennyiben be is lehet ezt állítani, a tanulók úgy is tudnak rá könnyedén módot találni, hogy másképpen letöltsék az adott videót. Szerintem érdemes abból a feltételezésből kiindulni, hogy ha valami videó felkerül, akkor azt ha akarják, akkor le fogják tölteni a tanulók.

   Válasz
 121. Kedves Admin! Hasonló problémám van. Én nem látom a Beállításokban lehetőségként, hogy Meet linket hozzak létre a kurzuson belül. Mi lehet a gond? Köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Anita,

   GSuite-ot használnak? Ha nem, akkor az lehet az oka. Ha pedig igen, akkor az iskolai GSuite adminnak először a beállításokban engedélyeznie kell a Meet használatát.

   Válasz
 122. Érdeklődnél? Valakinél előfordult, hogy egy pár napos intervallumban, a drive-n olvashatatlan fájlok jelentek meg? Classroom Suite. Esetleg tud valaki megoldást, hogyan lehetne visszaállítani a fájlokat?
  Köszönöm

  Válasz
 123. Kedves Admin!
  GSuite-t használunk. A tanár létrehoz egy kurzust, majd ehhez hozzáad egy Meet linket. A probléma, hogy ha a tanuló lép be először a Meet beszélgetésbe ő lesz a házigazda és joga van résztvevőt eltávolítani. Ezzel élnek is és ez probléma. 🙂
  Hol lehet beállítani, hogy csak a tanár lehessen a Meet beszélgetés házigazdája?

  Válasz
  • Kedves István!

   Egy lehetséges megoldás a Quick Access funckió kikapcsolása. Ebben az esetben csak a tanár tudja elsőként belépni a Meet-re és minden diáknak a csatlakozását egyesével jóvá kell hagynia.

   Másik megoldás a Meet link újragenerálása minden alkalom előtt és elrejtése addig, amíg a tanár nem csatlakozik.

   Válasz
   • Üdvözlöm,
    elnézést, hogy “kívülről” írok, de G Suite for Educationban tanári szinten a gyors hozzáférést minden alkalommal újra és újra, minden bejelentkezés után ki kell kapcsolni.
    Adminként van lehetőség a végleges kikapcsolásra?

    Válasz
 124. Kedves admin!

  Az iskolánk a G Suite Classroom-ot használja, de a levelezésünk jelenleg saját szerveren van (a G Suite-ben valami trükkel vannak “bejuttatva” az email címek). A fenntartónk azt preferálná, hogy Microsoft levelezésre váltásunk. Lehet esetleg tudni, hogy a G Suite jól együttműködik-e egy Microsoft-os levelezéssel?

  Köszönettel,
  Vass Miklós

  Válasz
 125. Kedves Admin!
  Érdeklődni szeretnék, hogy meg lehet-e valahogy nézni, hogy egy adott feladat megoldását pontosan hány óra, hány perckor küldtek be a diákok? Elfelejtettem beállítani a teszt készítésekor, hogy kérje be az email címeket, és szeretném azonosítani a megoldásokat, ki melyiket írta. köszönöm!

  Válasz
 126. Kedves Admin!

  Ha Google Doc-ban iratok dolgozatot, le tudom bénítani valahogy a Feltárás funkciót ill. a böngészés lehetőségét?( Vagy ez csupán egy álom?)

  Válasz
  • A helyzet az, hogy szerintem nem éri meg ilyenekkel küzdeni. Ha sikerül is letiltani a funkciót, akkor is számos lehetősége van a diáknak, hogy csaljon, ha nagyon akar.

   Válasz
 127. Szia
  Ha tudsz segítskerlek miért nem tudok meghívni a tanteremben diákokat ?
  Azt írja ki ,hogy :”nem hívhat meg tanulót ebből a domaindből:*********.******@…….

  Válasz
  • Szia!

   G Suite-ot használtok? Ha nem, akkor az lehet a gond, hogy nem az iskolai email címével szeretnéd meghívni őket.

   Ha pedig nem G-suite, akkor a gond azzal lehet, hogy nem gmail a cím.

   Válasz
 128. Szia!
  Én nem tanár, hanem egy szülő vagyok. Ma a matek meetről az egyik gyermek kitartotta az én gyermekem. Hogy tudunk vissza csatlakozni? Hogy tudjuk a tiltást vissza vonni?

  Válasz
 129. Kedves Admin!

  A következő a problémám: beadandó feladat megoldását képként küldik vissza a diákok. Egy diáknál visszatérő probléma, hogy “hiányzik”-ként látom, vagyis nem töltött fel semmit. Miután mgejegyzést fűzök a feladat hiányról és/vagy 1est adok, a diák késedelmesen feltölti, majd reklamál, hogy miért 1es. Ekkor én olyan üzenetet kapok, hogy a feladatot ÚJRA elküldte a diák. Ekkor a feltöltött képnél (a fájlnévebn) egy leadási határidő előtti dátumot látok. Hogyan tud ezzel trükközni? Hogyan tudom kivédeni? (Sajnos jó okom van feltételezni a trükközést, ill. érdekes, hogy mindig ez az egyetlen diák, akivel ez megesik.)

  Válasz
  • Kedves Zsuzsi,

   A classroom azt jelzi, hogy késedelmesen adta le és csak a fájl nevében vagy egy korábbi időpont? Amennyiben ez a helyzet esetleg meg lehet kérni, hogy leadáskor külön küldje el email-ben is a képet.

   Válasz
 130. Kedves Admin!
  Hogyan lehetne a meeten való bejelentkezéskor elvenni az elsőként belépő gyerektől azt a jogosultságot, hogy bárkit kitegyen a csoportból?

  Válasz
  • Kedves Aranka!

   Egy lehetséges megoldás a Quick Access funckió kikapcsolása. Ebben az esetben csak a tanár tudja elsőként belépni a Meet-re és minden diáknak a csatlakozását egyesével jóvá kell hagynia.

   Másik megoldás a Meet link újragenerálása minden alkalom előtt és elrejtése addig, amíg a tanár nem csatlakozik.

   Válasz
 131. Tisztelt Admin!
  Lehetséges-e olyan beállítás, hogy a diák felügyelőnek meghívott szülője a diák összes tantárgyát meg tudja nézni?
  Köszönöm a választ!

  Válasz

Szólj hozzá!